Kuchenne, świąteczne testy.

Kategoria: Wnętrza, Dodano: 2011-12-21 11:21   Bookmark and Share

W kuchni na święta przyda się kilka niezbędnych gadżetów. Ze względu na to, iż jesteśmy bardzo subiektywni w Palapie, również nasze kuchenne potrzeby są osobliwe. Bo przecież, kto na Święta Bożego Narodzenia gotuje jajka? Dla nas stały się niezbędne do upieczenia świątecznej Empanada de atun - czyli ciasta z tuńczykiem. Nie, nie jest to żadna hiszpańska tradycja, tylko ogromna ochota na ten wywodzący się z Galicji rybny placek!

Empanada de atun była testem dla akcesoriów kuchennych Fabryki Form.

Ciasto:
1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. oliwy z oliwek lub oleju, 300 g mąki pszennej, 5 g drożdży, jajko, sól

Farsz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 duże czerwone papryki, 4 jajka ugotowane na twardo, 480 g tuńczyka z puszki, szkl. sosu pomidorowego, 1 łyżeczka słodiej mielonej papryki, łyżka oregano, oliwa do smażenia.

Papryka ląduje w piekarniku nagrzanym do 200°C na 20-25 minut. Drożdże mieszamy z letnią wodą i dodajemy do mąki - dołącza do nich oliwa, jajko i sól. Ciasto po wyrobieniu rośnie w ciepłym miejscu. Ze sparzonej papryki ściągamy skórkę i smażymy z cebulą i czosnkiem, dodając pomidory. Pokrojone w większą kostkę jajka, tuńczyk i wszystkie przyprawy lądują również w woku!

Na jedną część rozwałkowanego ciasta wyłożyć farsz, drugą częścią nakryć wierzch formy. Placek posmarować rozmąconym białkiem i nakłuć kilka razy widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut.





Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/sconsulting/ftp/palapa/includes/10_main_articles_show_details.php:238 Stack trace: #0 /home/sconsulting/ftp/palapa/index.php(18): include() #1 {main} thrown in /home/sconsulting/ftp/palapa/includes/10_main_articles_show_details.php on line 238