Mieszkanie schowane w ścianach.

Kategoria: Wnętrza, Dodano: 2011-09-01 11:53   Bookmark and Share

Na szczycie jednego z niewielu wysokich budynków w Frederiksberg w Kopenhadze powstał kolejny luksusowy penthouse zaprojektowany przez Norm Architects. Jak przystało na styl duńskich architektów, całość mieszkania została stworzona w charakterystycznym, skandynawskim minimalizmie.

Architekci zdecydowali się zburzyć znaczną części betonowych ścian i wyciąć jak największą ilość przejść bez drzwi, w celu stworzenia otwartej przestrzeni i zwiększenia poczucia wysokości. Mieszkanie sprawia wrażenie jednej powierzchni, dzięki wylanej w białym kolorze posadzce żywicznej. Elementem dzielącym wszystkie pomieszczenia jest ściana w kolorze ciemnej szarości, która wyznacza granicę kuchni, salonu oraz przedpokoju, pięknie kontrastując z nieskazitelną bielą podłogi. Dla większej prostoty otoczenia, zrezygnowano z klamek, okuć, paneli - wszystkiego, co wizualnie staje się ciężarem dla oka. Szafki i szafy zostały w pełni zabudowane, tak, aby zlewały się ze ścianami. Nawet kable, oświetlenie i listwy zostały schowane w podłodze.

Projekt : Norm Architects
Design : Jonas Bjerre-Poulsen & Kasper Rønn
Klient : Eldam
Lokalizacja: Platanvej, Copenhagen.
Powierzchnia: 84 m2



1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1

drukuj  »  poleć artykuł znajomemu  »  Bookmark and Share   »  do góry