Targi Książki Kulinarnej

Kategoria: Wydarzenia, Dodano: 2015-07-21 15:45   Bookmark and Share

Odbywające się już po raz trzeci Targi Książki Kulinarnej rozpoczną się 24 lipca i tradycyjnie potrwają trzy dni. Na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie pojawią się wydawnictwa oferujące najróżniejsze książki związane z gotowaniem i jedzeniem.

Tegoroczna edycja Targów skoncentrowana będzie wokół idei DOŚWIADCZENIA – rozumianego nie tylko jako mozolnie zdobywane wiedza i umiejętności, które pozwalają uzyskać miano kulinarnego eksperta, ale również doświadczenia jako eksperymentu i nowego doznania związanego z jedzeniem. Swoim doświadczeniem z publicznością podzielą się najpopularniejsze postacie ze świata gastronomii – eksperci i pasjonaci, szefowie kuchni i restauratorzy, autorzy kulinarnych blogów, magazynów i książek.

Podczas Targów Książki Kulinarnej odbędzie się również wyjątkowa wystawa magazynów o jedzeniu z całego świata. Będzie można zobaczyć najciekawsze pod względem formy i treści pisma m.in. z Libanu, Japonii, Norwegii, czy USA. Wystawa pozwoli skonfrontować myślenie o jedzeniu z różnych krajów, przyjrzeć się smakowemu obrazowaniu w czasem bardzo odległych od siebie kulturach i poszukać ponadnarodowej wspólnoty kuchennych doświadczeń. Wystawa stanie się także przyczynkiem do dyskusji o kulinarnej prawdzie, podczas której spróbujemy dowiedzieć się, kto dziś odpowiada za to, co jemy, kto kreuje żywnościowe trendy, kto decyduje o prawdziwości kulinarnego doświadczania – szefowie kuchni, blogerzy czy właśnie redaktorzy pism o jedzeniu.

Targi Książki Kulinarnej organizowane przez Martę Gessler, właścicielkę restauracji Qchnia Artystyczna i autorskiej kwiaciarni Warsztat Woni, to jedyne w Polsce wydarzenie łączące książki i gotowanie.

III Targi Książki Kulinarnej, 24-26 lipca 2015, Qchnia Artystyczn.

1
1
1

drukuj  »  poleć artykuł znajomemu  »  Bookmark and Share   »  do góry